2019 m. gegužės 13 d., pirmadienis

Kuba: Havanoje išvaikytas „gėjų“ paradas

Išvaikomas "gėjų" paradas Havanoje (2019 m. gegužės 12 d.)
Labai įdomios naujienos iš Kubos: sostinėje, Havanoje šių metų gegužės 12-ąją turėjęs įvykti 12-asis šalies istorijoje taip vadinamų „gėjų“ paradas buvo uždraustas, o kai apie 100-as neaiškios seksualinės orientacijos veikėjų vis tek susirinko pasivaikščioti – jie buvo išvaikyti.

Valdžios veiksmai motyvuoti tuo, kad planuotame parade tikėtasi prieš Kubą ir Venesuelą nukreiptų provokacijų. Nenuostabu, kad tai papiktino Vakarų liberalus ir apskritai buržuazinę žiniasklaidą. Nors anksčiau (t. y. nuo XXI amžiaus pradžios) Kuboje laikytasi gan liberalių pažiūrų vadinamojo LGBT judėjimo atžvilgiu, pastaruoju metu šiuo klausimu pastebėta tam tikrų prieštarų visuomenėje.

Pvz., dar pernai metais svarstant naujos (jau patvirtintos) Kubos konstitucijos projektą, buvo ketinama iš jos išbraukti tiek straipsnį apie tikslą sukurti komunistinę visuomenę, tiek pakeisti santuokos, kaip vyro ir moters sąjungos apibrėžimą į „dvejų individų“ sąjungą, kas faktiškai būtų reiškę „žalią šviesą“ homoseksualinių santykių, kaip „santuokų“ įteisinimui.

Tačiau, naujos konstitucijos projektui tapus plačių diskusijų Kubos visuomenėje objektu, nei viena aukščiau minėtųjų pataisų „nepraėjo“. Komunizmas kaip buvo, taip liko (deklaruojamu) tikslu; o santuoka kaip buvo, taip liko pripažinta vyro ir moters santykių sritimi.

Vis dėlto nuo praeito dešimtmečio pradėjęs reikštis vadinamųjų seksualinių mažumų judėjimas niekur nedingo. Kai kurie jo šalininkai, pvz. R. Kastro duktė Mariela Kastro, deklaruoja ištikimybę socialistiniam kursui. Tačiau pats LGBT judėjimas, būdamas susijęs ne tiek su kokių asmenų privačiomis problemomis (ar seksualine orientacija, ar apskritai psichika), kiek su tam tikra seksualinio ištvirkimo, palaido elgesio ir hedonizmo subkultūra-bizniu, jau seniai yra tapęs sudedamąją JAV imperializmo ideologijos dalimi. Arba, paprasčiau tariant – žydruoju imperializmu, savo dvasios nuodais infekuojančiu visą pasaulį.

Kol, pvz., kita buvusio „realiojo socializmo“ pasaulio salelė, Šiaurės Korėja šiai „žydro imperializmo“ madai taiko nulinės tolerancijos politiką, Kuboje situacija toli gražu ne tokia aiški. Tačiau „gėjų“ parado išvaikymas teikia vilties, kad Kuboje dar pakaks jėgų atsispirti šiai neaiškių „vakarietiškų vertybių“ invazijai. O kaip bus iš tiesų, parodys tik laikas.

Kibirkštis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą