2018 m. liepos 12 d., ketvirtadienis

Nikolajus Černyševskis. Kas daryti?

Lygiai prieš 190 metų, 1828-ųjų liepos 12-ąją dieną Saratove gimė rašytojas ir filosofas materialistas, Nikolajus Gavrilovičius Černyševskis (1828-1889) – žymiausias rusų revoliucinis demokratas, ikimarksistinio valstietiškojo socializmo ideologas. Pasišventęs kovai dėl carizmo nuvertimo, ilgus dešimtmečius praleido katorgoje ir kalėjimuose, kur 1862-1863 m. parašė klasika tapusį romaną „Kas daryti?“

Kad apeitų tuometę politinę cenzūrą, revoliucinei pasaulėžiūrai, jos etiniam ir socialiniam mokymui išdėstyti skirtą knygą autorius pateikė patrauklia alegorija. Romano herojai, kurių esmę pridengia iš pirmo žvilgsnio naivokos meilės istorijos kaukės, iš ties simbolizuoja pačius revoliucionierius. Veikalas netrukus buvo uždraustas.

Tačiau „Kas daryti?“, kaip ir paties Černyševskio pasiaukojamo gyvenimo pavyzdys, tapo įkvėpimo šaltinių daugeliui pažangių veikėjų, tame tarpe V Leninui ir bolševikams, kaip jo tradicijų perėmėjams. Knyga, kvietusi 19-o amžiaus galo Rusijos imperijos jaunimą, ypač doroviškai sveiką ir politiškai mąstančią jo dalį, jungtis draugėn dirbti ir kautis už geresnį pasaulį gali tapti žinių bei įkvėpimo šaltiniu ir dabarties pažangiai nusistačiusiems jaunuoliams.

Todėl savo skaitytojų dėmesiui skaitmeniniu pavidalu teikiame Černyševskio romano lietuvišką vertimą. Medžiaga paimta iš antrojo, 1976-aisiais išėjusio leidimo. Visi komentarai, paaiškinimai ir pastabos – taip pat. Greta ruošiamas ir nedidelis archyvas, skirtas išimtinai Černyševskio asmeniui bei raštams, su tikslu grąžinti jo idėjas į lietuvišką erdvę.

Kibirkštis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą