2018 m. kovo 7 d., trečiadienis

Rusų komunistai: Putinas blefuoja

V. Tjulkinas (kairėje) ir V. Putinas
Mėnesio pradžioje padarytas Rusijos prezidento V. Putino metinis pranešimas sukėlė daug diskusijų visame pasaulyje, ne išimtis ir nesibaigiančio „rusų puolimo“ baubu gyvenanti dabarties Lietuva. Visgi masinės (dez) informacijos priemonėse vyrauja tik vienas, skaityk, amerikietiškas požiūris. Dalis juo abejojančių, tuo tarpu, linksta idealizuoti rusiškąjį oficiozą. Tokiame fone būtų labai įdomu išgirsti, ką galvoja draugai komunistai iš Rusijos, kokia to pranešimo esmė? Apie tai – žemiau išverstame interviu su Rusijos Jungtinio Darbo Fronto vadovu, Viktoru Tjulkinu.

Kadangi šįkart prezidento pranešimas buvo neįprastas ir visuomenėje sukėlė daug klausimų, mes paprašėme ROT FRONT‘o (Rusijos Jungtinio Darbo Fronto – Red.) CK Pirmojo sekretoriaus, V. Tjulkino, jį pakomentuoti.

Korespondentas.: Jūs, žinoma, įdėmiai klausėtės prezidento pranešimo – ir norėčiau iš karto paklausti: kuo jis iš esmės skiriasi nuo ankstesniųjų?

V. T.: Pirmiausiai tai buvo ne prezidento, bet kandidato į prezidentus pranešimas. Iš esmės nebuvo pasakyta nieko analitiško – pagrinde akcentuoti rinkiminiai pažadai. Užtat ir pranešimas buvo atidedamas kiek galima arčiau rinkimų dienos ir buvo naudojama Manežo salė su savo kino kompleksu ir vaizdinėmis galimybėmis, o ir tema buvo parinkta atitinkama, neva saugumo pajėgumų užtikrinimas. Taip sakant, mūsų atsakas Čemberlenui.

Korespondentas.: Kodėl taip manote?

V. T.: Taip manau, kadangi reikalai su reitingais einasi ne taip jau gerai, kaip mums pasakoja nuomonių agentūros. Todėl jiems tenka išeiti iš kelio, norint pagerinti reikalus – pirma turėjome per Pirmąjį kanalą rodytą Oliverio Stouno filmą apie Putiną, o dabar – propagandinį pranešimą. Tuo tarpu rinkimų komisija bei kitos teisinės įstaigos tyli. Atrodo, kad pareigūnai visais būdais stengsis pritempti iš jų reikalaujamą procentą.

Korespondentas: Jūs manote, kad ligšioliniai rezultatai nebuvo demonstruojami, nes būtų buvę nenaudingi Putinui? Rusijos reikalai ne tokie juk ir blogi. Situacija stabilizuojasi. Viešą nuomonę dar veikia ir Krymo prijungimas.

V. T.: Putinas būtent taip ir darė. Jis sakė, kad esame daug nuveikę ir Rusija kyla. Kad šis kursas bus tęsiamas. Visiems davė tokį signalą, kokį jie ir norėjo išgirsti.  Visgi Putinas turėjo padaryti ataskaitą dėl savo 6-ių metų senumo rinkiminių pažadų, pasireiškusių garsiųjų 2012-ųjų gegužės įsakų pavidalu. Štai su jų įvykdymu reikalai prastoki.

Jis žadėjo sukurti 25 mln. darbo vietų aukštųjų technologijų srityje. Kurgi jos? Blefas! Jis žadėjo, kad per 6-erius metus darbo našumas pakilsiąs 50%. Kiek jis pakilo? Nesvarbu kiek! Blefas.

Jis žadėjo, kad realiosios gyventojų pajamos įgyvendinus 6-erių metų planą pakilsiančios 40-50%. Kokie tikrieji rezultatai? Nusmuko 5%. Vėl blefas! Jis žadėjo, kad 2018-aisiais, tai yra dabar, investicijos sudarys 27% BVP. O yra tik 19%. Blefas?

Buvo žadėta, kad Rusija taps 5-a didžiausia pasaulio ekonomika. Šiandien Rusijos Federacijos ekonomika savo dydžiu yra 11-oje vietoje. Rusijos dalis pasaulinėje ekonomikoje mažesnė, nei buvo prieš 18-ą metų, jam pirmąkart tapus prezidentu. Per 18-ą V. Putino vadovavimo metų Rusija nusmuko nuo 2,1% iki 1,77% pasaulinio ūkio. Tuo tarpu pirmutins eiles užiminėja Putino draugai ir bičiuliai. Visa tai – nepatogios temos rimtam pokalbiui. Todėl ir pereita prie kalbų apie gynybą ir neva ypatingą Rusijos, kaip pasaulio gelbėtojos, misiją.

Korespondentas: Manote, kad Putino pareiškimai dėl grėsmės Rusijai iš JAV ir NATO nepagrįsti, o jo demonstruojami naujai Rusijos sukurti ginklai – blefas?

V. T.: Manau, kad pagrindinis blefas liečia socialinę vidaus politiką. Kai dėl karinių reikalų, esu tikras, jog jie šiandien nėra didžiausia grėsmė šaliai. O tariamai nacionalinių interesų apsauga – tai pirmiausiai yra rusiškųjų oligarchų, ypač priklausančių Putino rateliui, apsauga.

Kai dėl konkrečių pasauliui parodytų ginklų, tai jie buvo kuriami dar nuo tarybinių laikų – tad ir čia jis apsimelavo. Tame tarpe ir žvanginimas ginklais naudingas amerikiečių „vanagams“ – smarkiai išaugs kariniai biudžetai. Ekonomikos militarizavimas – patikrintas vaistas nuo krizių. Nenustebčiau, jei sužinotume, kad šis priešrinkiminis žingsnis buvo koordinuojamas su JAV. Galbūt neseniai vykusio spec. tarnybų vadovų vizito Vašingtone metu. Tad būtų metas iškelti klausimą dėl JAV kišimosi į Rusijos rinkimus.




Vertė: Komunaras

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą