2017 m. birželio 7 d., trečiadienis

„Jūs nepraeisit!“ – protestuojančių graikų atsakas NATO kariams

Toks šūkis skambėjo praeitą penktadienį (birželio 2 d.) iš Albanijos į šiaurės Graikiją įvažiavus NATO karinės technikos vilkstinei. Keli šimtai ryžtingai nusiteikusių protestuotojų, Graikijos Kompartijos (GKP) ir Komjaunimo (GKJ) vėliavomis nešini, gyva grandine užblokavo vakarietiškos „laisvės ir demokratijos“ nešėjams kelią į savo šalies gilumą (žr. video apačioje).


Su šūkiais „NATO žudikai – namo!“ ir „Žmonių žudikams – nei žemės, nei vandens!“, aktyvistai reikalavo vilkstinės grįžti atgal į Albaniją. Proteste dalyvavo ir GKP Europarlamentaras, Sotiris Zarianopoulos bei GKP parlamentaras Sakis Vardalis.

„GKP kviečia liaudį kovoti už šalies išstojimą iš NATO, pasitraukimo iš imperialistinių intervencijų, reikalaudama uždaryti visas NATO bazes, sugrąžinti Graikijos kariuomenę iš misijų užsienyje. Liaudis privalo reikalauti, kad žmonių žudikams nebūtų duodama nei žemės, nei vandens“, – pareiškime teigė S. Zarianopoulos.

Įsidėmėtina, kad NATO vilkstinė iš Albanijos važiavo į Balkanuose vykusias karines pratybas „Noble Jump“. Tačiau protestuotojų atkaklumas privertė NATO vilkstinę atsitraukti, o tuo tarpu Graikijos valdžia atsakė iškviesdama ir priešais protestavusius komunistus išrikiuodama būrius riaušes tramdyti apmokytų viešojo saugumo policijos pareigūnų.



Eilinį sykį graikai rodo pavyzdį kitoms Europos tautoms – tiek kovodami prieš JAV, NATO ir ES imperializmą, tiek organizuodami streikus prieš ekonominę kapitalistų savivalę. Tuo tarpu mūsuose kad ir negausių, bet visgi kovingų protestų prieš NATO, vykusių 2015 m. organizatoriai sėdi teisiamųjų suoluose.



Kibirkštis

Šaltinis: In Defence of Communism

 

1 komentaras: