2017 m. sausio 19 d., ketvirtadienis

Obamos palikimas: karai ir imperialistiniai nusikaltimai

2008-aisiais išrinkus B. Obamą, žiniasklaidoje šis buvo pristatomas kaip „taikos karvelis“, žmogus, kurio „humanistinė dvasia“ neva padarysianti galą kruviniesiems Bušo administracijos imperialistiniams karams. Tačiau B. Obamos prezidentavimas tik dar kartą įrodė neginčytiną faktą, kad JAV užsienio politika priklauso ne nuo asmenybių, o nuo plutokratijos, Jungtinių Valstijų monopolijų interesų.


Savo atsisveikinimo kalboje Čikagoje, prezidentas Obama liaupsino Jungtinių Valstijų „vertybes“, kurios, anot jo, „tampa vis galingesnės, kai tik veikia demokratija“, kai „tame dalyvauja paprasti žmonės“. Prezidentaudamas B. Obama aiškiai parodė, kokioms „vertybėms“ jis iš tiesų atstovauja – šias „vertybes“ puikiai pažįsta Vidurinių rytų, šiaurės Afrikos ir Ukrainos žmonės.


Trumpai apžvelkime Nobelio taikos premijos laureato Obamos užsienio politikos kroniką:

  • 2009 m. Obamos administracija tęsė visas Bušo vyriausybės pradėtas imperialistines intervencijas Afganistane ir Irake.
  • 2011 m. Muamarui Kadafiui (buvusiam JAV sąjungininkui) pradėjus energetinę prekybą su Rusija ir Kinija, NATO ėmėsi kruvinos imperialistinės intervencijos Libijoje.
  • Vadinamojo „Arabų pavasario“ ir buržuazinių Tuniso ir Egipto vyriausybių keitimosi metu, JAV atliko esminį vaidmenį remdama radikalių islamistinių organizacijų iškilimą. Esant Obamos administracijai, JAV slaptosios tarnybos aktyviai įsitraukė į džihadistų rengimą ir finansavimą Viduriniuosiuose rytuose.
  • 2012 m. rugpjūčio pradžioje prezidentas Obama pasirašė dekretą dėl aktyvesnio palaikymo ginkluotajai „Sirijos opozicijai“ prieš Bašaro al Asado vyriausybę. NATO, CŽV bei kitos slaptosios tarnybos šėrė džihadizmo slibiną, iš kurio užgimė laukiniai Islamo valstybės (IVIL) žmogžudžiai. IVIL džihadininkai iš pradžių buvo naudojami kaip „įrankis“ siekiant nuversti Vašingtonui neįtikusius režimus, o paskui, prisidengiant „kova prieš terorizmu“, tapo naujų intervencijų pretekstu.
  • Obamos administracija taip pat atliko žymų vaidmenį Ukrainos skerdynėse, remdama fašistinių, neonacistinių jėgų (prisidengusių vadinamąja „Oranžine revoliucija“) iškilimą. Ši Obamos vyriausybės politika buvo vykdoma JAV ir NATO konfrontacijos su Rusija dėl platesnių strateginių klausimų rėmuose.

Štai Obamos administracijos vadinamojo „karo prieš terorizmą“ kaštai pagal 2016 m. kovą paskelbtus „Nacionalinės gynybos biudžeto duomenis“ 2-1 lentelę.
  • 2009 m. – 197,1 mlrd. JAV dolerių: prezidentas Obama atėjo į valdžią. Tų pačių metų balandį išsiuntė daugiau kaip 17 tūkst. karių į Afganistaną. Žadėjo gruodį išsiųsti dar 30 tūkst. Telkė jėgas puolimui prieš stiprėjusiam Talibanui ir Al Kaidai. Tai pridėjo 59,5 mlrd. JAV dolerių prie Bušo numatyto 2009-ųjų biudžeto. Afganistane klastojant rezultatus perrenkamas Karzajus. Obama paskelbė 2011-aisiais išvesiantis karius. Irako pajėgos atgavo Bagdado Žaliosios zonos kontrolę. 
  • 2010 m. – 181 mlrd. JAV dolerių: Obama sumažino JAV karių buvimą Irake 2011-aisiais. Atsilaisvinę kariai permesti į Afganistaną. NATO sutiko visą gynybą perleisti Afganistano pajėgoms iki 2014-ųjų. 
  • 2011 m. – 162,4 mlrd. JAV dolerių: 2011 m. gegužės 1 d. specialiosios pajėgos nužudė Osamą bin Ladeną. Obama paskelbė iki metų pabaigos išvesiąs 10 tūkst. karių iš Afganistano, o dar 23 tūkst. – iki 2012 m. pabaigos. Kaštai pakilo iki 158,8 mlrd. JAV dolerių. Gruodį kariai jau buvo palikę Iraką. 
  • 2012 m. – 119,6 mlrd. JAV dolerių: Obama paskelbė tų metų vasarą išvesiąs dar 23 tūkst. karių iš Afganistano, paliekant 70 tūkst. Abi pusės sutiko paspartinti JAV karių pasitraukimą iki 2013 m. Jie – nepageidaujami. Pagal kontraktą JAV dirbančios ginkluotos pajėgos pasiliko Irake ginti Amerikos interesų (šaltinis: „Afghanistan War Timeline“, The New York Times, 2011 m. birželio 22 d.). 
  • 2013 m. – 49,6 mlrd. JAV dolerių: JAV pajėgos ėmėsi apmokymų ir palaikymo vaidmens. Talibanas ir JAV pradėjo derėtis dėl taikos, ko pasėkoje Karzajus suspendavo savo derybas su Jungtinėmis Valstijomis. 
  • 2014 m. – 88 mlrd. JAV dolerių: Obama paskelbė galutinį JAV karių pasitraukimą, iš kurių tik 9800 turėjo likti iki metų galo („Afghanistan War“, Council on Foreign Relations“). 
  • 2015 m. – 67 mlrd. JAV dolerių: JAV kariai mokino Afganistano pajėgas (DoD 2015 OCO Amendment). 
  • 2016 m. – 89,5 mlrd. JAV dolerių: kariai grįžo į Iraką rengti vietinių karių kovai prieš IVIL. JAV Gynybos ministerija pareikalavo pinigų apmokymams Afganistane, apmokymams ir ginklams Sirijos opozicijos pajėgoms. Į tai įėjo ir palaikymas NATO, ir atsakai teroristiniams pavojams (Dod 2016 OCO Amendment). 
  • 2017 m. – 64,5 mlrd. JAV dolerių: Gynybos ministerija pareikalavo 58,8 mlrd. JAV dolerių operacijoms „Laisvės sargybinis“ (Freedom Sentinel) Afganistane ir „Vidinis pasiryžimas“ (Inherent Resolve) Irake bei Levante, išaugo Europos palaikymas ir kontrterorizmas (DoD 2017 OCO Amendment).

Anot Londone veikiančio „Tiriamosios žurnalistikos biuro“ atlikto tyrimo, Obamos prezidentavimo laikotarpiu toli nuo karo zonų esančiose vietovėse nepilotuojamų lėktuvų buvo nužudyta daugiau kaip 7000 žmonių. Iš jų beveik 900 būta civilių, tame tarpe ir 110 vaikų.

Obama, pradėjęs savo prezidentavimą kaip „taikos balandėlis“, pasirodė esantis nuoseklus JAV imperializmo tarnas. JAV užsienio politika vadovaujant naujam prezidentui D. Trampui – nepaisant skirtingų pastarojo pareiškimų bei retorikos – žymiai keistis neturėtų. Bet kuriuo atveju, intensyvi buržuazijos klasės tarpusavio konfrontacija JAV remiasi poreikiu stiprinti Amerikos kapitalo ir monopolijų tarptautinę poziciją. Kapitalizmas – tai karų „gimda“.


Vertė: Kibirkštis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą