2016 m. gruodžio 30 d., penktadienis

Lietuvoje viešėjo JAV senatorius Džonas Makeinas

S. Skvernelis ir Dž. Makeinas
Šį ketvirtadienį į Lietuvą atvyko JAV senatorių respublikonų grupė, vadovaujama JAV Senato ginkluotųjų pajėgų komiteto pirmininko pareigas einančio Dž. Makeino. Susitikę su Lietuvos atstovais – prezidente D. Grybauskaite ir premjeru S. Skverneliu, jie aptarinėjo karinius reikalus – tolimesnį JAV karių dislokavimą Lietuvoje bei numatomas JAV-Lietuvos santykių perspektyvas į prezidentinę estafetę perėmus D. Trampui (Lrytas).


Verta dėmesio, kad dar iki pačio susitikimo S. Skvernelis tikino, jog „strateginės JAV užsienio politikos kryptys išliks“ – keisis tik „Vašingtono požiūris į saugumo ir ekonominius įsipareigojimus kitoms valstybėms“ (Alfa). Ką tai reiškia, dar gruodžio 23 d. duotame interviu teisingai pasakė prof. Z. Norkus: bus siekiama „mandagiai sąjungininkais vadinamus vasalus“ priversti mokėti daugiau (Delfi), tuo būdu sumažinant pačios JAV imperijos kaštus.


Tuo tarpu aukščiau minėto susitikimo metu Dž. Makeinas patikino JAV lietuviškuosius vasalus, kad nuolatinis JAV karinių pajėgų buvimas Lietuvoje – „svarbus“ ir dėl šito neturėtų kilti didesnių abejonių net ir D. Trampui perėmus Baltuosius rūmus (Lrytas). Kitas vizituojančios grupės atstovas, senatorius L. Greimas, vylėsi, jog ir Trampas suprąsias, kad „V. Putinas nėra demokratijos draugas“. Anot jo, „JAV karių buvimas Lietuvoje yra siekis parodyti, kad šalys turi bendras vertybes“ (ten pat). Pagaliau, senatorių grupės manymu, tikslinga būtų didinti ir jau esamas sankcijas Rusijos bei Putino atžvilgiu.


Praėjus susitikimui, kaip nenuostabu, D. Grybauskaitė negailėjo liaupsių JAV, įvardydama jas esant „patikimiausiu Baltijos šalių ir viso transatlantinio saugumo garantu“ bei „laisvo ir demokratinio pasaulio lydere“ (ten pat). 


Kas toji „laisvė ir demokratija“, kuriai taip įtikinamai lyderiauja Jungtinės Valstijos, aiškiausiai matome iš daugybės imperialistinių karų ir juose skerdžiamų civilių gyventojų, kurių žymiausieji pavyzdžiai XXI amžiuje – Afganistanas, Irakas ir Libija; ką bekalbėti Sirijos ar Europą užgriuvusios pabėgėlių krizės klausimu. 


Vienintelė laisvė, kurią pasauliui neša JAV imperialistai – tai laisvė monopoliniam kapitalui ir saujelei elitinių jo tarnų nevaržomai lobti, plėšiant ir išnaudojant faktiškai kolonijomis verčiamas Trečiojo pasaulio šalis. 


Esamoje pasaulinėje imperializmo grandinėje Lietuva užima vidutinę padėtį, kaip santykinai geresnes sąlygas turinti JAV satelitinė valstybė, bet už tai ir atitinkamai mokame: be to, kad Vakarų darbo rinkoms pigiai atidavėme apie 1 mln. savo tautiečių, patys esame dalimi JAV imperialistų sukurtos buferinės zonos – gyvo skydo – kuriuo būtų pasinaudojama galimo karo su Rusija atveju.*


Kai dėl paties Dž. Makeino vizito – atrodo, viskas taip, kaip ir buvo galima tikėtis: jankių imperijos atstovai atvažiavo pasižiūrėti, kaip laikosi jų lietuviškieji satrapai ir nepatingėjo pastaruosius patikinti savo „atsidavimu“ bei „gerais ketinimais“ ginant tariamą saugumą ir stabilumą regione, o iš tiesų tai reiškia tik viena: NATO karinės bazės Lietuvoje liks, JAV kariai niekur nesitrauks ir JAV trintis su Rusija gal netgi dar labiau aštrės. 


Tuo tarpu Lietuvos virtimo galima pafrontės zona akivaizdoje mūsų „patriotai“-rusofobai ir toliau klyks apie tikrą ar tariamą „Rusijos grėsmę“ vietoje to, kad pažvelgtų į situaciją, matydami ir pripažindami esamą Lietuvos padėtį, kuri, švelniai tariant, nepavydėtina.

Kibirkštis




*  Kokios būtų šito pasekmės paprastai Lietuvos liaudžiai – buržuazinė žiniasklaida nekalba – galbūt todėl, jog mūsų grybauskaitės, linkevičiai ir juknevičienės tokio karo atveju ramiai sau tupėtų už jūrų marių kitoje Atlanto pusėje, kol vadinamieji „runkeliai“ būtų šaukiami į karą „ginti tėvynės“ nuo „puolančio ruso“.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą