2018 m. kovo 12 d., pirmadienis

Seime – „Ševrono“ istorijos atgarsiai

Praeitą trečiadienį, kovo 7-ąją dieną Vyriausybės buvo nuspręsta be konkurso leisti kompanijai „LL investicijos“ vakarų Lietuvoje ieškoti naftos bei dujų, o jų radus, ir išgavinėti. Kaip žinia, tai ta pati bendrovė, kurios pusė akcijų priklausė liūdnai pagarsėjusiai JAV „Ševrono“ (Chevron) korporacijai, kadaise tuometės A. Butkevičiaus Vyriausybės kvietimu užsimojusiai gamtinei aplinkai pragaištingą savo veiklą išplėsti ir į Lietuvos žemę, kam 2013-ais sėkmingai pasipriešino į masinį protestinį judėjimą susitelkę mūsų bendrapiliečiai.

Kadangi 2013-ųjų akcijose prieš „Ševroną“ dalyvavo ir nuoširdžiai jo išvijimo siekė ir asmenys, patekę į dabartinės R. Karbauskio „Valstiečių ir žaliųjų sąjungos“ bei jos sudarytos koalicinės valdžios gretas, aukščiau minėtas faktas, išryškintas laikrašty „15 min“ išėjusiame M. Jokūbaičio straipsnyje, sukėlė tikrą šaršalą.

Be kita ko, vienu iš veikėjų, anuo metu rėmusių judėjimą prieš skalūninių dujų gavybą mūsų krašte, buvo ir patsai Karbauskis. Todėl nenuostabu, kad imtasi veiksmų itin gėdingai situacijai išvengti – jau sekančią dieną (kovo 8-ą) „Valstiečių“ atstovas M. Puidokas patvirtino, kad Seime bus įregistruotas įstatymo projektas, uždrausiantis skalūninių dujų gamybą Lietuvoje.

Iš ties puiku, jei toksai įstatymas bus priimtas ir nėra abejonės, kad atsiras žmonių, už jį dėkosiančių Karbauskio grupei. Bet būtų geriau neapsigauti ir suvokti, kur šuo pakastas. Nes reikalas gan paprastas.

Štai anuometiniai valdantieji, buvę tikrai ne pėsti ir turėję tvirtą eilės buržujų klanų užnugarį, siekė įteisinti pragaištingu tapti galėjusį „Ševrono“ veikimą Lietuvoje. Bet tais pačiais 2013-ais metais susipratę piliečiai pakilo į kovą prieš šias kriminalines užmačias, išeidami į tikrai gausias protesto akcijas, o galiausiai sėkmingai prispausdami valdžią nusileisti teisėtiems liaudies reikalavimams.

Kovojant ateina ir rezultatai. Be kovos prieš „Ševroną“, be masinio dalyvavimo, nebūtų pavykę pasiekti, kas 2013-aisiais buvo pasiekta. Juolab nebūtų ir dabar, po 5-erių metų laiko, tokios operatyvios valdininkų reakcijos į dar vieną gėdingą kapitalistų avantiūrą. Tai nebuvo duota Karbauskio, nuleista iš viršaus kokių tai ponų, bet iškovota pačios liaudies jėgomis.



Kibirkštis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą