2017 m. balandžio 16 d., sekmadienis

JAV išpuolis Sirijoje – Trečiojo pasaulinio karo link?

Vos prieš keletą mėnesių daugybė tariamų „antisistemininkų“ Lietuvoje ir pasaulyje džiūgavo D. Trampo išrinkimu į JAV prezidento postą – esą dabar „prasidėsiančios permainos“ – pasibaigsią imperialistiniai karai, būsianti likviduota NATO, taikingai susitarta su Kinija bei Rusija ir t. t. ir pan. Bet praeitos savaitės įvykiai – keturioliką gyvybių nusinešęs JAV išpuolis Sirijos Al Šairato oro pajėgų bazėje (RT) – patvirtina, ką mes sakėme nuo pat pradžios (Daug triukšmo dėl Trampo) – kad Trampas tėra ir tegali būti tik nauju tos pačios grobuoniškos sistemos veidu.

„Objektyvioji“ lietuviškoji žiniasklaida, sekdama Vakarų imperialistinės propagandos kanalais, šį įvykį pavaizdavo kaip tariamo amerikietiško „altruizmo“ aktą – girdi, kraujo ištroškęs „diktatorius“ Asadas naudojęs cheminius ginklus prieš savus žmones, tai D. Trampas, vedinas „kilnių“ motyvų, padaręs, kas buvę būtina.

Kad šio išpuolio metu žuvo devyni civiliai Sirijos piliečiai (RT), vakarietiškųjų „demokratijų“ ruporai tyli; ką bekalbėti apie tai, jog ir tariamas cheminių ginklų panaudojimas – kaip ir nebuvusių S. Huseino Irako „masinio naikinimo ginklų“ atveju – jokiais apčiuopiamais faktais nepagrįstas jankių kaltinimas nepriklausomai valstybei.

Kokios gali būti šios avantiūros pasekmės, lieka atviru klausimu, bet yra aišku, jog Sirijoje ne tik vyksta kova dėl šios šalies suvereniteto prieš vietinius bei atvežtinius islamistus ir užsienio interventus, o ir didžiųjų imperialistinių pasaulio jėgų – JAV, ES, Rusijos bei Kinijos – interesų susikirtimas; B. Asado pusėje stovinčios Rusijos vadovas, V. Putinas, teisingai pastebėjo, kad tokie JAV veiksmai – tiesmukiškas tarptautinės teisės normų pažeidimas (RT).

Grėsmė kilti Trečiajam pasauliniam karui tik didėja – ir šią krizinę situaciją eskaluoja ne vien tik jankių veiksmai Sirijoje. Antai balandžio 13 d. JAV imperialistai Afganistano teritorijoje numetė didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo laikų naudotą bombą (RT); negana to, D. Trampas žvangina ginklais ir Korėjos pusiasaly, reikalaudamas Šiaurės Korėjos atsisakyti savo branduolinio arsenalo, į savo machinacijas traukdamas ir Kiniją (RT).

Istorija byloja, kad priešais imperialistus nusilenkti atsisakiusios šalys – Jugoslavija, Irakas, Libija ir kt. – visos buvo užkariautos ir sužlugdytos, nes nepajėgė atsilaikyti prieš JAV karinę mašiną; ir čia korėjiečių turima branduolinė ginkluotė sudaro pagrindinį JAV agresiją atgrasantį faktorių – todėl ji ir yra svarbiausias šios šalys nepriklausomybės garantas.

Oficialieji žinių kanalai stato problemą ant galvos: vietoje to, kad pripažintų JAV tikruoju agresoriumi tiek Sirijoje, tiek Korėjoje, iš jų ir ir toliau girdime pasakas apie baisiausius „nedemokratiškus“ režimus ir nuo jų žmones „laisvinti“ ateinančius amerikiečius; melaginga mitologija tikintiems vertėtų paklausti savęs – kieno karinės bazės stovi visame pasaulyje, kas kursto ir kelia karus nuo Lotynų Amerikos iki Europos ir Azijos? – „blogiukais“ pristatomos Sirija ir Šiaurės Korėja, ar, priešingai, „demokratijos“ bastionu vaizduojamos Jungtinės Valstijos?

Aukščiau iškeltas klausimas – daugiau retorinis, nes atsakymą į jį duoda akivaizdūs dabarties ir praeities faktai. Kitas dalykas – kokios bus JAV veiksmų pasekmės ne tik Sirijai, Korėjai ar JAV, bet ir visam pasauliui?..

1914 m. to meto imperialistinių jėgų tarpusavio konkurencijai ypač paaštrėjus, serbų nacionalistų įvykdytas Austrijos–Vengrijos imperijos sosto įpėdinio, Franco Ferdinando, nužudymas, tapo pretekstu Pirmajam pasauliniam karui pradėti. Šiandien, ryškėjant vadinamojo daugiapolio pasaulio kontūrams, pamažu artėjame link panašios situacijos, kurioje Trečiojo pasaulinio karo galimybė darosi vis labiau reali.



Kibirkštis

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą