2018 m. lapkričio 29 d., ketvirtadienis

Mokytojams špyga, o 20 procentų metinio biudžeto – karui

Mokytojai paskelbė neterminuotą streiką. Reikalavimai kuklūs.  Mažinti mokinių skaičių tik iki 20. Nors Ekonominio bendradarbiavimo ir vystymo organizacijos duomenimis [Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)] Lietuvoje vidutiniškai vienoje klasėje 2016 metais buvo vos 16,2 mokinio. Jie gi nesusigalvojo tuos skaičius iš lempos, o gavo iš Lietuvos valstybinių įstaigų.


Neaišku, kokio iš tikrųjų jiems reikia atlyginimo. Pagal 2017 metų OECD  duomenis mažiausiai uždirba Latvijos mokytojai – 18 tūkst. $ per metus, t. y. pusantro tūkstančio per vieną mėn. Arba 346 $ per savaitę. Čekijoje – 24 tūkst. per metus, o Lenkijoje – 30 tūkst.

Tereikia nežymiai sumažinti karinę biudžeto dedamąją, ir padidės ne tik mokytojų, bet net ir pensininkų pajamos. Gal ponams Skverneliui su Karbauskiu laikas palikti demagogiją apie kažkokius mistinius tėvų ir vaikų teisių pažeidimus opozicijai, o pradėti galvoti apie savo pačių politinę ateitį. Užuot pylus vandenį ant opozicijos malūno (kuri būdama pozicijoje ir priveisė Lietuvos žmonėms daugumą problemų).

Jei streikuojantiems mokytojams pavyks didinti apsukas ir apimtis, pakaks valios ir kantrybės kautis iki galo, jų kuklūs reikalavimai, greičiausiai, bus patenkinti. Jei netyčia paaiškėtų, jog esama ir daugiau nepriklausomų profsąjungų, kurios pajėgios solidarizuotis ir vieningai pakovoti, tuomet teigiamo rezultato tikimybė tik padidėja.

Kibirkštis

6 komentarai:

  1. Dėl atlyginimų dydžių (net ir ant popieriaus) kaimyninėse valstybėse drįsčiau abejoti.

    AtsakytiPanaikinti
  2. O tai ne rusija skiria 20%, o mes tik 2%? Ne rusijoj mokytojo alga mažesnė nei pas mus kiemsargio dirbančio puse etato?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Prie ko cia ta rusija. tau gal sizofrenija

    AtsakytiPanaikinti
  4. kariuomenėje skiriama 2% o ne 20%. Iki didesnių algų reikia pribrest ekonomiškai, o tik tada pezėt apie didinimą. Šis puslapis panašu koloradais užsiteršė. Kaip sakoma skaldyk tautą ir valdyk...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tu nekolorade suknistas, ar skiri BVP nuo metinio biudzeto ekonomistas jobanas.

      Panaikinti
  5. Kaip uzknisa. Skiriate 2% BVP kariuomenei. Ir apie 9% metinio biudzeto, kuris yra kazkur 980mln euru karui , visas biudzetas kazkur 11 milijardu. Gudruciai neraliuoti.

    AtsakytiPanaikinti